Themabijeenkomsten en expositie FEMICIDE in Maastricht

In het kader van de wereldwijde actie ‘Orange the World : Stop Geweld tegen Vrouwen’, organiseren Vrouwenorganisaties Zonta Mergelland en Soroptimisten Maastricht van 1-15 oktober in Maastricht de expositie ‘Femicide’ van de stichting Open Mind.

Dit initiatief wordt mede ondersteund door de gemeente Maastricht. In juli hebben we in Maastricht (Stationsstraat) een buitenexpositie georganiseerd met billboards met foto’s en verhalen van slachtoffers van Femicide.

Omdat we het van groot belang vinden dat de problematiek van Femicide breed bespreekbaar wordt, organiseren we in de eerste helft van oktober ook een binnen-expositie, met diverse themabijeenkomsten, lezingen en getuigenissen van nabestaanden.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor onderstaande themabijeenkomsten die steeds plaatsvinden in de Mariastraat 13 in Maastricht. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.  

Themabijeenkomsten:

Maandag 7 oktober van 14.00 – 16.00 uur:

Prof. Janine Janssen, hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie Open Universiteit

Dinsdag 8 oktober van 19.00 – 21.00 uur: 17.00 – 19.00 uur

Tessel ten Zweege, schrijver en ervaringsdeskundige

Woensdag 9 oktober van 17.00 – 19.00 uur:

  • Mr Floor Oehlen, advocatuur (o.a. lid van De Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS)
  • Mr A. Kemp, Officier van Justitie  namens het Openbaar Ministerie, gespecialiseerd op het gebied van huislijke geweld en kindermishandeling
  • Dhr. Jan-Eric Bos , operationeel specialist politie

Aanmelden: rodeschoenenlimburg@gmail.com

locatie: SAM, Mariastraat 13 Maastricht.

Tijdens de themabijeenkomst kunt u ook de expositie Femicide bezoeken en het werk bekijken van kunstenaars Brigitte Cobben, Suzan Delfani en Ans Repkes dat geïnspireerd is op het thema Femicide.

Vrije inloop voor de expositie:

zaterdag 5 oktober van 14.00 – 17.00 uur

zondag 6 oktober van 14.00 – 17.00 uur

vrijdag 11 oktober van 11.00 – 17.00 uur  

zaterdag 12 oktober van 14.00 – 17.00 uur

Bijna wekelijks wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vaak is de dader haar partner of ex-partner. Femicide houdt in dat een vrouw niet meer mag leven omdat haar (ex)man dat zo beslist. Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld voof, vaak dwingende controle, ook wel intieme terreur genoemd. Het is belangrijk dat slachtoffers, hulpverlening, vrienden en familie dit patroon van intieme terreur herkennen. Dat kan levens redden.