Doelen

Wij maken onderdeel uit van een wereldwijde serviceorganisatie (NGO) Zonta International en zijn actief in 63 landen. Elke twee jaar stellen we onze doelen vast samen met alle wereldwijde clubs.

Op weg naar gendergelijkheid

Gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht. De verwezenlijking ervan creëert belangrijke sociaal- economische verbetering. Sustainable Development Goal nr. 5 van de Verenigde Naties staat voor het bereiken van gendergelijkheid en het empoweren van alle vrouwen en meisjes. Hoewel er vooruitgang is geboekt, heeft geen enkel land ter wereld gendergelijkheid bereikt.

Veilig overal en altijd

Zonta heeft een wereld voor ogen waarin geen enkele vrouw in angst voor geweld leeft. Al meer dan 100 jaar lang dragen wij door dienstverlening en belangenbehartiging bij aan het bereiken van een wereld zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Hoewel veel landen wetten hebben tegen huiselijk geweld, seksueel geweld en andere vormen van gendergerelateerd geweld, zijn er uitdagingen bij de implementatie van deze wetten.

Zonta heeft een historie van samenwerking met de Verenigde Naties en erkende NGO’s (Niet-gouvernementele organisatie).

Vrouwen en de toekomst van de wereld

Zonta maakt het verschil voor vrouwen en meisjes over de hele wereld via internationale projecten die we mede vanuit Nederland via fundraising financieren en die door de Verenigde Naties (UNDP, UNESCO) worden uitgevoerd. Sinds de start van de internationale projecten heeft Zonta daar wereldwijd meer dan 35,9 miljoen dollar aan bijgedragen.

 In het biennium 2022 – 2024 staan 4 projecten centraal:

  • De gezondheid van en het voorkomen van geweld voor meisjes in Peru.
  • Een leven zonder geweld voor vrouwen en meisjes in Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor.
  • Onderwijs voor meisjes in Madagaskar in een veilige en inclusieve omgeving met aandacht voor klimaatverandering.
  • Een mondiaal programma om kwetsbare meisjes te beschermen door een einde te maken aan de mogelijkheid van kindhuwelijken.

Gelijke kansen in educatie

Een goed opgeleide vrouwelijke bevolking verhoogt de productiviteit van een land en stimuleert de economische groei. Sommige landen lopen meer dan 1 miljard dollar aan economische groei per jaar mis doordat ze er niet in slagen meisjes op hetzelfde niveau te onderwijzen als jongens.

Vanuit Zonta International zijn er verschillende scholarships en awards beschikbaar:

  • Amelia Earhart Fellowship
  • Women in Business Scholarship
  • Young Women in Public Affairs Award
  • Women in STEM Scholarship

Build a better world for women and girls